torsdag 24 april 2014

Hundra miljoner hit eller dit - tankar om årsredovisning och budget


Årsredovisningen är nästan som déja vu.
Varje gång har svaret från borgerligheten varit samma mantra, ”Lund är fantastiskt, här finns inga problem”, ”vi ligger högt i mätning X, Y och Z” och favoriten ”oppositionen bara svartmålar”. Likadant var det i kväll när vi diskuterade årsredovisningen.

Jag är inte ute efter att svartmåla. Däremot ser jag saker som behöver förändras. Och då vill man ju givetvis framföra det.

Inte mycket om mörka moln på horisonten i form av mögelskadade skolor, larmarapporter om lärares arbetsmiljö eller hur man ska tackla fortsatt ökande sjukfrånvaro. Tvärtom kom ansatser till att förklara ökad sjukfrånvaro på 10 procent med en influensaepidemi. En dyr influensa i så fall – sju miljoner kronor kostade den.

Vi har identifierat den enorma utmaning som skolan står inför de kommande åren, en stressad arbetsmiljö, lärare som allvarligt funderar på att lämna yrket, problem med nyrekrytering och fallande skolresultat i Sverige och även i Lund.

Vi har sett och försökt angripa problemen inom äldreomsorgen där bl.a. bristen på personal riskerar att försämra livskvaliteten för den generation som faktiskt har tagit det här landet från bondesamhälle till välfärdsstat.
Vi har talat om problemen inom socialtjänsten där ord som hemlöshet, drogmissbruk och barnfattigdom, som tidigare var nästan okända i Lund, har blivit vardag. Där nedskärningarna har minskat möjligheten till förebyggande arbete. Där utmaningarna ser ut att bli ännu större inför 2015. På frågorna om hur man ska tackla att budgeten inte kan tillgodose verksamhetens behov kom inga svar.

Däremot kom en kommentar om att vi har stått i den här salen och diskuterat hundra miljoner hit eller hundra miljoner dit från Folkpartiet. Troligtvis syftande på budgetdebatten och skillnader i olika skattesatser. För mig är hundra miljoner inget vi kan ha eller mista. Det är en ansenlig summa som skulle innebära mycket för kommunens verksamhet. Inte minst för de verksamheter som ser ut att få ett oerhört kärvt ekonomiskt läge framöver. De som riskerar underskott på över 30 miljoner – för den verksamheten och de medborgare son behöver den skulle nog hundra miljoner till i totalen innebära en hel del.

Budget är inte bara siffror. Det är ett verktyg för att ge medborgare och verksamhet den service i form av tex utbildning och vård som behövs. I det läget kan hundra miljoner hit eller dit faktiskt vara det som avgör huruvida en person får god vård, en skola som ser alla barn och har en god arebtsmiljö för lärarna, fritidsaktiviteter, gröna parker och hela cykelbanor, utbyggd missbruksvård, mer resurser för åtgärder mot hemlöshet eller inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar