onsdag 11 juni 2014

Att höra eller inte höra

Idag beslutade den borgarliga majoriteten i Lund att bygga i Borgareparken och på Svenshögsskolans skolgård. Trots att det pågår en utredning om Svenshögskolans framtida behov som det givetvis hade varit bra att ta med i arbetet. För att se helheten. Trots att man kan tycka att de vore en smal sak att enas om att skolgården borde fredas – barnen behöver ju utrymmet.

Protesterna från de boende i området har varit omfattande, högljudda och uthålliga. Demonstrationer har genomförts, aktionsgrupp har bildats, protestlistor skrivits, brev och telefonsamtal har skickats till ledamöter i fullmäktige. Motståndet är stort mot bygget och från majoritetens sida säger man att man har hört kritiken. Men man verkar inte ha lyssnat. Från socialdemokraternas sida har vi varit tydliga. Vi vill inte bygga på skolgården och inte heller i parken.

Som gammal Varbergsbo går tankarna till turerna kring Gerlachska huset. Palatset var ett av Sveriges mest imponerade och påkostade byggnader både inne i byggnaden och utvändigt. Diskussionerna var högljudda och opinionen mot att riva huset var stort bland många Varbergsbor. Min mor pratar fortfarande om det – en stor kultur- och byggnadshistorisk skandal. Om statyerna, väggmålningarna och det vackra som försvann. Tanken var att ägaren till huset, Kungsmässan AB, skulle riva huset och bygga köpcenter – men det tillät inte detaljplanen. Alltså revs huset mot folkets protester och resultatet var i många år en parkeringsplats i centrala Varberg.

Det gick prestige i det menar folk. Att politikerna valde att istället för att lyssna på opinionen och argument om kulturella och historiska värden styras av prestigen. Man hörde åsikterna, men lyssnade inte på dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar