tisdag 9 augusti 2011

Värdig vård på ålderns höst?

”Smutsiga toaletter, ingrodd avföring på en man med blöja, avföringsfläckar på lakan och i byxor och kläder som inte bytts på de boende…..När jag duschade en man låg det badlakan på toan och ett slängt på toastolen. Det fanns ingen tvättkorg utan tvätten låg på golvet. Kläderna låg hopvikta i vasken, berättar kvinnan.
En badrumsmatta var så våt och smutsig att den fick skrapas bort med verktyg från golvet.
En kvinna kunde inte larma personalen. Hennes larm återfanns i hennes rullatorkorg.” (Anställd på boende slår larm om brister, SKD 110805).

Ovanstående är en del av en den beskrivning en anställd på ett äldreboende i Lund ger av sin arbetsplats. Det aktuella boendet har blivit anmält av den anställde enligt Lex Sarah. Anmälningen kommer upp i Vård- och omsorgsnämnden i september.

Det är ingen vacker bild som målas upp av boendemiljön eller den behandling som de gamla utsätts för. Ja – utsätts. För om det som står i artikeln stämmer – så är det precis att bli utsatt för en nedervärderande behandling det handlar om. Om det stämmer måste man fråga sig varför?

Jag tror inte att de anställda vill att de boende ska ha smutsiga kläder, smutstvätt på golvet, eller på annat sätt bli försummade. Då måste utgångspunkten för varför problemen finns vara en annan. Kan det vara så att de besparingar moderaterna har genomfört de senaste åren, som ligger som en våt filt över verksamheterna i kommunen, ger resultat i vårdens vardag? Att minskade resurser gör att det blir färre som ska utföra arbetet. Att man då inte hinner plocka upp tvätt och hålla rent på samma sätt. Att personalen blir mer stressad och att tålamodet då tryter snabbare?

Givetvis är det inte acceptabelt att äldre på våra boenden blir bemötta på ett förnedrande sätt. Alla borde ha rätt att åldras med värdighet. De äldre har byggt det samhälle och mycket av den välfärd som vi som är yngre nu drar nytta av. För att garantera alla en värdig ålderdom borde det bli ett stopp för ytterligare nedskärningar och besparingar. Men tyvärr innehåller majoritetens budget just mer av den varan. Man tar sig för pannan…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar