fredag 2 september 2011

Bygg en skateboardanläggning nu!



Människor har åkt skateboard sedan 1950-talet. Det handlar inte bara om män och kvinnor, killar och tjejer som åker bräda. Det är på många sätt en egen kulturyttring och en mötesplats där äldre och yngre förenas i ett gemensamt intresse – åkandet.
Det finns ett värde i se till att kulturyttringar av olika slag ges möjlighet att utvecklas. En rik och stimulerande fritid ska vara möjlig för så många som möjligt. Lund behöver också stärka förutsättningarna för en rik fritid för fler åkare.
I det förslag till budget som Socialdemokraterna lade i kommunfullmäktige i juni i år hade det avsatts åtta miljoner just till att anlägga en skateboardanläggning, samt pengar för utveckling, drift och underhåll. Kommunen skulle sedan ha en möjlighet att utforma anläggningen tillsammans med åkarna. Förslaget röstades dock ner av majoriteten. Precis som ett medborgarförslag om att bygga en skateboardanläggning i betong röstades ner i augusti. Trots att två moderata företrädare stått där i juni och talat sig varma för hur viktigt det var att satsa på skateboard och spontanidrott. Trots varma ord om skaetande och idéer om eventuell finansiering.

Och åkarna behöver en anläggning. Lund har idag runt 100 anläggningar för idrott och fysiskt aktivitet. Ett par skateboardparker skulle vara ett mkt gott tillskott till dessa. Att anlägga en park i Lund skulle vara mkt gott tillskott till dessa och tusentals åkare skulle få en ordentlig anläggning. Förutsättningarna för kulturlivet måste stärkas och alla måste få möjlighet till en aktiv fritid. Detta görs genom satsningar på kulturverksamhet i stadsdelar och samhällen, genom föreningsstöd till barn och ungdomar eller genom satsningar på lovverksamheten.
Vi vill satsa på att bygga en skate- och aktivitetspark. Behovet finns och vi ser en möjlighet i dialog med utövarna forma hur anläggningen ska planeras. Enligt vårt förslag skulle det röra sig om en engångsinvestering på åtta miljoner – sedan skulle driften hamna på 115 000 kr de två första åren och sedan 865 000 i driftskostnader. Anläggningen skulle då utformas i dialog och tillsammans med åkarna. Detta är vårt förslag till Lunds skateare. Sätt spaden i marken!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar