tisdag 7 maj 2013

Bostäder till flyktingar - äntligen!

Lund har ont om bostäder. Bostadsbristen drabbar många och på olika sätt.
För den som är i färd med att flytta till Lund på grund av studier eller arbete kan det givetvis skapa problem eller rentav göra att man söker sig någon annanstans

På dagens Kommunstyrelse diskuterade vi också bostadsbristen - när det gäller bostadssituationen för flyktingar. Och vad man kan göra för att närma sig en lösning. Boendesituationen för flyktingar i Lund är ansträngd - så ansträngd att vi inte kan ta emot så många som vi har sagt att vi ska göra. Det borde vi givetvis lösa - och jag tycker att vi borde ta emot ännu fler. Vem är jag (eller någon annan) att neka en människa som flytt sitt hemland möjligheten till ett liv i frihet, undan konflikter och fara för livet. Det är egentligen inte så mycket begärt av en människa - att få starta om i frihet, utan att behöva vara rädd för sitt liv. På grund av en konflikt i hemlandet eller kanske att man har regimkritiska åsikter. Eller kanske bara tillhör ett politiskt parti när sådana inte får finnas.

Som kommun kan vi ta ett socialt ansvar men vi måste också få fler av bostadsbolagen att ta ett större socialt ansvar. För att det ska bli så måste ansvaret läggas på en bredare nivå och inte bara på Socialnämnden. Vi yrkade att Tekniska nämnden och Byggnadsnämnden ska verka för att ett ökat antal bostäder för sociala ändamål. Detta ska göras i samråd med Socialnämnden - på det sättet blir det mer naturligt att diskutera hur social ändamål, tex bostäder till Flyktingar ska tillgodoses redan när man börjar diskutera med byggherrarna om var det ska byggas och av vem (något förenklat).

Vårt yrkande bifölls av borgarna så nu hoppas vi på att vi kan ta ytterligare ett steg - ävem om det egentligen skulle behövas ett trestegshopp, mot att ordna fram bostäder till de som är längst från bostadsmarknaden. Äntligen - och inte en dag för tidigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar