tisdag 18 februari 2014

Borgerlig privatiseringsiver

I september är det val och möjlighet till en ny majoritet i rike, region och kommun. Förra veckan beslutade borgarna i Vård och Omsorgsnämnden att trycka på startknappen för att återigen upphandla boendena Solbacken, Österbo, Fäladshöjden och Björkbacken. Avtalstiden förslås bli sju år – det vill säga långt efter eventuella nya majoriteter har tillträtt efter att väljarna har sagt sitt. I samma anda bestämde man även att upphandla driften av servicebostäderna på Spolegatan och Örnvägen. Man förlängde också Vardagas (tidigare Carema) avtal på Nibblegården och Ärtan.

Att ett halvår innan ett val välja att föreslå nya upphandlingar som ska gälla under lång tid är också att förhindra en ny majoritet att bedriva den politik man går till val på – och också väljarnas möjlighet att säga sitt i frågan.

Alternativen är flera. Dels kan man kanske förlänga nuvarande avtal ett år eller två för att ge möjlighet att undersöka om man kan driva verksamheten i egen regi samtidigft som nuvarande entreprenör kan fortsätta verksamheten. Man skulle då inte heller binda upp en ny majoritet vid sin politik. Man kan skriva in klausuler i avtalen som talar om vilka möjligheter det finns att säga upp avtalen i förtid och kanske också vad det skulle kosta. Man kan passa på att undersöka vilka möjligheter och vilka konsekvenser det skulle bli att driva verksamheten i kommunens regi istället. Inget av detta verkar man dock intresserad av att göra.

Det bästa alternativet vore förstås att försäkra sig om att eventuella beslut om tilldelning (vem som får kontraktet) ligger först efter det att en ny majoritet har tillträtt i nämnden. Då får väljarna möjlighet att säga sitt även i den här frågan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar