måndag 26 maj 2014

Valets bistra väckarklocka

”Fröna växer sakta under ytan. Dom trivs där det är fuktigt, mörkt och kallt. Först när bladen börjar synas kan man se att det är ogräs överallt. Men om man tittar bort inget hör, inget ser hur vet man då. För hör man inget, finns väl ingenting. Och det, man inte ser, finns säkert inte till” (Valet, Mikael Wiehe).

De randiga lägeruniformerna i montern var genomborrade av kulhål omgivna av blodfläckar. Min kamrat från SSU bryter ihop när han ser kläderna. Det ofattbara som skedde i nazisternas koncentrationsläger i Mauthausen i Österrike blir plötsligt levande och konkret. Mauthausen. Förtvivlan, svält och hårt arbete.
Högar av tillhörigheter från människor som fick avsluta sina liv för tidigt. På grund av främlingsfientlighet hat och nazism.
Glasögon, skor, pennor, vigselringar, fotografier, småplock. Inga större saker – utan saker som ryms i en resväska. En väska packad till dödens väntrum.

Vi skrev 1997. Vi var en busslast med SSU:are som var på resa i Österrike för att träffa utbilda oss i hur vi kan arbeta motrasism och för jämlikhet.
Studiebesök varvades med praktiska politiska övningar. Studieresan till koncentrationslägret var ett sätt att göra det fruktansvärda tydligt – att göra det ofattbara begripligt. Det fungerade. Jag kan fortfarande inte glömma känslan som slog emot mig eller de intryck jag tog med mig därifrån. Kanske borde fler få resa dit.

Valet av Österrike var ingen slump. Jörg Haider och främlingsfientliga FPÖ hade stark medvind. Med en populistisk och främlingsfientlig politik gick dom rakt in i människornas hushåll. 1999 drev paritet en kampanj mot ökande kriminalitet och missbruk av socialbidrag och hävdade at tillegala invandrare låg bakom missbruket. Populistiska floskler spred sig som en löpeld genom riket och FPÖ fick 27 procent av rösterna i valet. Vi tappade andan då – och nu kan vi konstatera att nazister är invalda i europaparlamentet. De främlingsfientliga partierna växer i Europa och här hemma.
Vi har mycket att göra för att försvara demokrati och alla människor lika värde.

”Idag tar rasisterna en. Imorgon så tar dom kanske två. Frankrike tar dom med storm. Vem vet när det är dej, dom ger sej på. Vakna upp. Fatta mod. Börja se dej omkring. Bli inte en av dom som bara står där sen och säger att jag visste ingenting”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar