tisdag 14 juni 2011

Rädda folkparken och kulturcentrum Väster!

Inte bara förskolor, parker och lekplatser tillåts förfalla i Lund. Det bristande underhållet av kommunens tillgångar skördar nu ännu ett offer. Turen har kommit till Folkparken. Nu ska hela rasket rivas tycker borgarna.

Folkparken har stått och förfallit i flera år. Och nu föreslår den borgerliga majoriteten att folkparken rivs och ersätts med bostäder. Trots färdiga förslag om att skapa ett kulturcentrum med bibliotek och föreningslokaler för Väster. Ett sätt att ge biblioteket och hela Väster nya möjligheter, samtidigt som vi tar ansvar för en värdefull byggnad. Folkparken, ett kulturarv, en byggnad med en rik historia, riskerar nu istället att gå förlorad när förslaget är att riva byggnaden.

Men det behöver inte vara så. Folkparken kan fortfarande bli den mötesplats som västra Lund så väl behöver. Under vår ledning 2002-2006 initierades ett projekt som kallades ”Kulturcentrum Väster”. Syftet var att rusta upp Folkparken och samtidigt genomföra en kultursatsning på väster. Genom att fylla huset med aktiviteter skulle en kulturinstitution formas kring parken. Biblioteket och hela Väster skulle få nya möjligheter, samtidigt som man tog ansvar för en värdefull byggnad. I flera år har den borgerliga kommunledningen förhalat frågan, alltmedan byggnaden tillåts förfalla. Men nu har den borgerliga majoriteten i kommunstyrelsen slutligen skjutit projektet i sank.

Vi vill att Folkparken rustas upp i den omfattning som föreslogs 2005. Prova möjligheten att kombinera biblioteksverksamheter, möteslokaler och teater i lokalerna. På det sättet kan visionen om ett kulturcentrum på Väster bli verklighet till glädje för alla lundabor. Vi behöver öka bostadsbyggandet i Lund, men inte på bekostnad av Folkparken och en mötesplats för Väster.


Björn Abelson Anna-Lena Hogerud Anders Almgren
ordförande (S) i Lund Oppositionsråd (S) Oppositionsråd (S)

Publicerad i Sydsvenska dagbladet 110614

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar