fredag 30 november 2012

Ambulanser drivs bäst i egen regi

 
Kommer ambulansen eller inte?
Det är en fråga de flesta av oss inte vill eller ska behöva ställa. I våras var det en kort stund just den frågan som var högaktuell när ambulansentreprenören Sirius Humanum gick i konkurs. På mötet med upphandlingsstrategiutskottet behandlades ärendet om underlag för en ny ambulansupphandling i Region Skåne. Jag yrkade avslag på ärendet och krävde istället att all ambulansverksamhet ska drivas i regionens egen regi.

Anledningen är att det finns god grund för att vara kritisk till att ambulanssjukvården nu åter ska upphandlas. Konkursen av ambulansentreprenören Sirius visade hur riskabelt det är att överlåta samhällsnödvändig service till privata företag. Skånska dagbladet skrev i dagens tidning om att hårdare krav skulle ställas i den nya upphandlingen. För att säkerställa att skåningarna alltid har tillgång till välfungerande ambulanser borde ambulansverksamheten drivas av Region Skåne.
Ambulanssjukvården är en livsnödvändig samhällsservice som alltid måste fungera. I ambulanserna utförs högspecialiserad akutsjukvård som kan innebära skillnaden mellan liv och död för den som blivit akut sjuk eller skadad. Därför borde det vara självklart att ambulanser inte ska drivas av privata företag med kortsiktiga vinstintressen. Tyvärr blev det inte så och nu kommer ambulanserna i tre av fyra sjukvårdsdistrikt i Skåne att köras av privata företag medan regionen själv bara kommer att ha ett distrikt i egen regi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar