torsdag 21 februari 2013

Bostad först och ESS

Gårdagen var full av politisk aktivitet. På förmiddagen deltog jag och Peter Fransson, vår gruppledare i Socialnämnden på ett möte om hemlöshet med bland andra regeringskansliets hemlöshetssamordnare och tjänstemän och några politiker från kommunen. Både kommunens tjänstemän och regeringens samordnare lyfte upp vikten av ett nämndsövergripande arbete – eftersom hemlöshet inte bara är en ren socialnämndsfråga. De lyfta även fram metoden ”bostad först” (som är utvecklad av forskare vid Lunds Universitet” som en välfungerande modell.
Den nuvarande politiska majoriteten har suttit vid makten i Lunds kommun sedan hösten 2006. Under dessa drygt fyra år har utvecklingen inom en rad områden gått åt fel håll. Hemlöshet är kanske den värsta formen av förnedring för den enskilde och omöjliggör i vissa fall kontakter med samhället och myndigheter. Ingen väljer frivilligt att vara eller bli hemlös. Det handlar om samhällets oförmåga att se individers behov och kunna garantera det sociala skyddsnät som vi alla har rätt till. Att se bostadsbristen som en central del i bekämpa hemlösheten finns också bakom principen om Bostad Först enligt lundamodellen. Utgångspunkten är bland annat att ett fast och säkert boende är en grundläggande rättighet som ska gälla alla eftersom en egen bostad är en förutsättning för att andra eventuella problem skall kunna åtgärdas. En förutsättning för att avskaffa hemlösheten är ett kraftigt ökat byggande av främst billiga hyresrätter, och att fler av dessa viks åt sociala ändamål. Inte förrän då kan man på allvar ta itu med hemlöshetsfrågan, oavsett om hemlösheten beror på ren bostadsbrist eller det ligger även andra orsaker bakom. Detta är något vi har hävdat under flera år från Socialdemokraternas och övriga oppositionens sida – och lagt förslag utifrån – men förslagen har inte gått igenom. Därför skulle man kunna se det som ganska upplyftande att de borgerliga politikerna verkade mer positivt inställda till dessa metoder än tidigare igår.
Den som lever får se vad resultatet blir av det.

Under eftermiddagen och kvällen gästades Lund av partiets ekonomisk-politiska talesperson, Magdalena Andersson. Mer om det kan du läsa på vår gemensamma blogg, Samtal om framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar