fredag 15 februari 2013

Uppmärksamma lärarnas arbetsmiljö

Den här skrivelsen lämnade jag in för Socialdemokraterna i Utbildningsnämnden den 13 februari.


Uppmärksamma lärarnas arbetsmiljö!


Den sista tiden har vi kunnat se allt fler negativa konsekvenser av de senaste årens nedskärningar och åtstramningar i Lunds kommuns skolor. I september presenterade exempelvis Lärarförbundet sin årliga ranking över Sveriges främsta skolkommuner där Lund för fjärde året i rad tappade i ranking, särskilt allvarligt var fallet i de variabler som mäter lärartäthet och lärares arbetsmiljö. Bakgrunden är den vikande personaltätheten i skolan som har uppkommit som en följd av år efter år av otillräckliga uppräkningarna för ökade lönekostnader.

Lärarnas riksförbund har nyligen i en enkät presenterat siffror som ger en väldigt dyster bild av arbetsmiljön och stressen för de anställda i Lunds grund- och gymnasieskolor. Lärare som är sjukskrivna, lärare som har sömn- och minnessvårigheter, lärare som funderar på att byta jobb och lärare som upplever sig kränkta.
När Utbildningsnämnden för snart ett år sedan, den 22 mars 2012 diskuterade förläggningen av lärarnas arbetstid var vi flera som starkt uttalade vår oro över den försämrade arbetsmiljön och minskade trivseln bland kommunens gymnasielärare. Vidare beklagade nämnden att diskussionen om reglerad arbetstid inte hade präglats av dialog och samråd och uttalade en önskan om att skolorna skulle arbeta för en utvecklad dialog och samverkan. Efter snart ett år skulle det vara intressant att få reda på vilka åtgärder som har vidtagits och hur det arbetet planeras.

Parallellt med de minskade resurserna till skolan så har lärarnas administrativa uppgifter ökat. Framförallt handlar det om att staten genom förändrad lagstiftning ålägger lärarna byta arbetsuppgifter. Dessa arbetsuppgifter har tyvärr ingen bevisad positiv effekt på skolresultaten utan avser snarare ökad kontroll och dokumentation. Den ökade administrationen hindrar lärarna från att vara lärare, d.v.s. att möta och undervisa elever. Om lärarnas administrationsbörda ska kunna minskas måste de statliga och kommunala kraven mildras.

När lärarna inte tycker sig hinna med sina mest centrala undervisningsuppgifter ökar stressen. Vi kräver krafttag för att förbättre arbetsmiljön för Lunds kommuns lärare.

Mot bakgrund av ovanstående kräver vi:

Att en kartläggning av arbetet med att föra en utvecklad dialog och samverkan på skolorna sker.

En redogörelse för hur arbetet med att minska det administrativa arbetet för pedagogerna fortskrider och vilka åtgärder som krävs för att minska stressen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar