måndag 24 juni 2013

Kan vi skapa plats för fler gymnasieelever?

Den här skrivelsen behandlade Utbildningsnämnden i slutet av förra veckan. Med stöd av Folkpartiet och Centerpartiet fick vi också gehör för den. Det går att påverka, även i opposition.


Söktrycket på Lunds skolor ökar
När Utbildningsnämnden i Lund fastställde antalet elevplatser inför höstterminen stod det klart att söktrycket på Lunds skolor ökar samtidigt som antalet elever i hela Skåne minskar. För fjärde året i rad minskar elevkullarna i åldern 16 - 18 år och utvecklingen förväntas fortsätta fram till åtminstone 2016. Trots detta har Lunds gymnasieskolor för tredje året i rad fått ett ökat antal sökande. En stor del av de sökande kommer från andra kommuner i Skåne. Färre lundaelever söker sig samtidigt till andra kommuner vilket ökar söktrycket ytterligare och behöriga elever kan stå utan plats i de kommunala gymnasieskolorna. Konkurrensen om platserna blir större och risken är att inte alla lundaelever får plats på en gymnasieskola på hemorten.
Kan vi skapa plats för fler?
-          Att ge förvaltningen i uppdrag att senast till decembersammanträdet ha inventerat vilka utrymmen det finns för fler platser på våra gymnasieskolor och hur vi kan använda befintliga lokaler för att starta fler klasser för att möta ett växande behov. Utredningen ska också belysa de ekonomiska konsekvenserna av detta.

-          Att ge förvaltningen i uppdrag att senast till decembersammanträdet ha inventerat vilka möjligheter det finns att använda sig av lokaler på gymnasieskolan Vipan för att starta studieförberedande program. Utredningen ska också belysa de ekonomiska konsekvenserna av detta.

-          Att ge förvaltningen i uppdrag att senast till decembersammanträdet utreda förutsättningarna för att starta två samhällsklasser och två ekonomiklasser på gymnasieskolan Vipan med start läsåret 2014/15. Utredningen ska också belysa de ekonomiska konsekvenserna av detta.   



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar