tisdag 21 januari 2014

Ta lärarnas arbetsmiljö på allvar


Den 8 januari inkom Lärarnas Riksförbund (LR) i Lund med resultaten av sin arbetsmiljöenkät. Rubriken ”Från Lund intet nytt” är tyvärr väldigt talande för resultatet som är lika alarmerande som i den förra enkäten från 2013. Såväl Sydsvenskan som Skånskan uppmnärksammade rapporten.

Rapporten innehåller alarmerande uppgifter. Att så många som 70 procent funderar på att sluta som lärare i kommunen. Att Arbetsmiljöverket har påtalat brister i arbetsmiljön, brister som enligt LR:s rapport inte har resulterat i någon riskbedömning eller några stressminskande åtgärder. Att sömnproblem är utbrett i yrkeskåren. Det är dags att ta dessa signalerna på allvar och omedelbart vidta åtgärder för att minska arbetsbelastningen och stressen för de anställda.

Förra veckan, när rapporten presenterades, förslog vi också att Kommunstyrelen skulle agera för att få igång ett arbete med detta. Imorgon är jag och några andra politiker inbjudna för att träffa LR och ta del av undersökningen på ett möte. Det ska bli intressant att höra mer om situationen på skolorna.
Jag hoppas att det finns utrymme för en diskussion om vad som behöver göras.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar