onsdag 3 april 2013

Utvärdera av Fritt Sök Skåne

Utbildningsnämnden i Lund fastställdes i förra veckan antalet elevplatser inför höstterminen. Söktrycket på Lunds skolor ökar samtidigt som antalet elever i hela Skåne minskar. I Lund är skolorna överfulla medan andra kommuner får lägga ner sina. Uppenbarligen finns det behov av en ordentlig översyn av effekterna av Fritt sök. Genom ”frisöket” beslutades för fem år sedan att gymnasieungdomar skulle få möjlighet att söka lediga platser på orter utanför det egna samverkansområdet. Kommunerna i Skåne ingick för fyra år sedan ett samverkansavtal med Sölvesborgs kommun och förra året anslöt sig även Karlshamn, Olofström och Ronneby.

För fjärde året i rad minskar elevkullarna i åldern 16 - 18 år och utvecklingen förväntas fortsätta fram till åtminstone 2016. Trots detta har Lunds gymnasieskolor för tredje året i rad fått ett ökat antal sökande, 2060 elever, 102 fler än förra året. I nuläget är det överfullt i tre av kommunens gymnasieskolor. En stor del av de sökande kommer från andra kommuner i Skåne. Färre lundaelever söker sig samtidigt till andra kommuner vilket ökar söktrycket ytterligare.

Medan våra skolor är överfulla blir det istället tomma platser i andra kommuner och skolor startar inte upp utbildningar och ibland stängs hela skolan. Konkurrensen om eleverna blir större och risken är att inte alla lundaelever får plats på en gymnasieskola på hemorten. Systemet för fritt sök riskerar därmed att underminera kommunernas förutsättning att kunna bedriva en bra gymnasieskola.  Samtidigt som det är glädjande att många elever vill gå i Lunds gymnasieskolor så ska de tinte ske på bekostnad av andra kommuners förutsättningar att erbjuda en bra utbildning. I längden kan inte heller Lunds skolor klara av ett ständigt ökat antal sökande.  Vi behöver utvärdera systemet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar