torsdag 28 november 2013

Bra med skattehöjningen - men för lite och för sent

Idag klubbades kommunens tillägsbudget igenom. Majoritetens förslag om en höjning av skatten med 40 öre gick igenom- vårt förslag var en höjning med 60 öre. Och varför vill vi det?

För oss Socialdemokrater är det viktigt att vara konsekventa. Vi har under flera år påtalat de problem och utmaningar som vi ser i kommunen. Vi har under en lång rad av år sett hur nedskärningarna har fått effekter för verksamheterna. Fallande lärartäthet, ökad stress, minskad personal inom äldreomsorgen.

Det som har hänt sedan juni - att borgarna har ändrat sig angående skattehäjning, är i och för sig glädjande. Jag tycker inte om att säga vad var det vi sa, eller det gör jag kanske egentligen…
Även den borgerliga majoriteten har förstått att det behövs mer resurser och att det förutsätter en skattehöjning.
Det har vi sagt i flera år. Redan den 7 mars 2011 krävde vi Socialdemokrater i en skrivelse till kommunstyrelsen att kommunen skulle skjuta till extra resurser för att sanera de mögliga skolokalerna. Då var svaret tydligt, inga nya pengar.

Senast i juni i år – då vi lade fram ett förslag om en höjning av skatten med 40 öre och samma borgare som alltså föreslår 40 öre idag röstade emot. I juni föreslog vi också en förstärkning till Servicenämnden - för att kunna ta hand om underhållet till våra förskolor som har problem med fukt och mögel. Men inte heller det behövdes i juni.
Men nu behövs den. Och jag håller med om det.

Tyvärr är de åtgärder som föreslås innehåller nästan inga satsningar alls. Det är en konsekvens av ökade kostnader för läraravtal, utjämningssystem och nya riktlinjer för bemanning. Det är frågan om ren symtombehandling. Det är inte kul eller enkelt att höja skatten och vi tycker att det är viktigt att vända och vrida på alla slantar men för oss är det uppenbart att de budgetförstärkningar som presenterats idag inte alls täcker de behov som finns i kommunen.

Men att göra en budget handlar ju inte bara om att lösa de problem som finns just här och nu. Det handlar också om att lägga fast en kurs och en riktning för hur man vill att kommunen ska utveckals framåt och ta sig an utmaningarna inför framtiden. Även här har vi Socialdemokrater varit konsekventa.

Alla utmaningar, behov och prioriteringar blir ju inte minder utmanande, viktiga och prioriterade bara för att den moderatledda alliansen har tvingats inse att ökade kostnader kräver ökade intäkter. För att vi Socialdemokrater ska kunna se oss själva i spegeln med stolthet så måste fortfarande stora insatser göras inom dessa områden.

Resultatet av alla dessa funderingar är att vi lägger fram ett budgetförslag som i mycket liknar det förslag som vi lade i juni. Det handlar om att prioritera satsningar på skola och utbildning med drygt 43 miljoner kronor. Pengar som framförallt går till ökad lärartäthet och satsningar på Komvux.

Det innebär en satsning med 15 miljoner på Vård och omsorgsnämnden för att bland annat öka personaltätheten, förbättra demensvården och utveckla de kommunala träffpunkterna.
Det handlar om en satsning på socialnämnden med 6 miljoner för att stärka arbetet för att bekämpa hemlöshet, missbruk och barnfattigdom.

Det handlar om att satsa 4,2 miljoner på Kultur och fritid för att satsa på kulturskolan, föreningsbidragen och simundervisningen. Men också resurser för att snabba på utredningen om det socialdemokratiska initiativet med en framtida skejtpark vid Mejeriet.

Dessa och flera andra satsningar vill vi genomföra. Det behövs för att börja vrida lundaskutan åt rätt håll igen. Men satsningar kostar pengar, det borgerligheten nu har insett vet vi sedan länge. Vi föreslår därför en ytterligare skattehöjning med 20 öre och ett lite större vinstutdelning från Lunds energi, en utdelning som fortfarande ligger inom de fastlagda utdelningsramarna.
Med anledning av detta fru ordförande vill jag yrka bifall till Socialdemokraternas budgetyrkaden i Kommunstyrelsen.
Våra prioriteringar ligger fast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar