tisdag 5 november 2013

Skatt, kultur och underhåll

Det stora numret på morgondagens Kommunstyrelse är givetvis revideringen av kommunens budget.
Moderaterna och majoriteten föreslår en skattehöjning på 40 öre – precis som vi gjorde i juni. Det borgerliga förslaget till budget innehåller egentligen inga satsningar. Problematiken med mögelskadade förskolor har varit känd länge men hittills har konkreta åtgärder lyst med sin frånvaro. På samma sätt är det även med andra delar av budgetförslaget. Det ökade anslaget till lärarlöner täcker inte (trots ökningen) löneavtalen. Och de ökade anslagen till skolorna täcker inte de krav som exempelvis staten ställer på verksamheten.
De prioriteringar vi gjorde för välfärden i juni ligger fast. För att klara av att på ett ansvarsfullt sätt finansiera budgeten behövs en skattehöjning med 20 öre det vill säga sammanlagt 60 öre. För en normalinkosttagare innebär detta omkring 80 kronor mer i månaden.

Upp till diskussion är också Servicenämndens resultatkrav. Nämnden vill sänka kravet med 26 miljoner kronor. Det är aldrig önskvärt eller acceptabelt att en nämnd går med underskott. Samtidigt vet vi att Servicenämnden har haft ett mycket tuff år bakom sig med renoveringar av mögelskadade förskolor som har belastat ekonomin. Frågan är om det så här sent på året är klokt att pressa fram åtgärder för att nå balans i relation till servicenämndens avkastningskrav. Det riskerar bara att redan dyra investeringar blir ännu dyrare? Eller att man väntar med åtgärder som redan är försenade? Vår utgångspunkt är istället att låta Servicenämnden gå med ett mindre underskott i år, under förutsättning att pengarna verkligen går till det eftersatta underhållet. Till nästa år har vi äntligen fått den borgerliga majoriteten att förstå att det behövs mer resurser men också en bättre uppföljning av beslutade projekt.
En tredje sak är att vi vill sänka avgifterna i kulturskolan. Vi vill därför anslå 600 000 till det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar